Polisförhör – hur går det till?

Dela-ikon Dela artikeln

Ett polisförhör är en del av brottsutredningen där polisen samlar in uppgifter från en misstänkt, ett vittne eller ett målsägande (brottsoffer). Förhöret leds av en polis och syftar till att klarlägga vad som har hänt.

Denna artikel innehåller

Polisförhör och rätten till advokat

Om du är misstänkt för brott har du alltid rätt att ha en försvarsadvokat närvarande under förhöret. Du har rätt att inte säga någonting utan att först ha pratat med din advokat. Om du inte har en advokat kan du begära en, och polisen ska då se till att en försvarare kallas in.

Om du är vittne kan du i vissa fall ha rätt till advokat under förhöret, men du måste ändå tala sanning och följa vittnesplikten.

Måste man vittna i polisförhör? – Vittnesplikten

Om du blir kallad som vittne i en domstol har du vittnesplikt, vilket innebär att du måste inställa dig och svara på frågor. Att vägra vittna kan leda till vite eller fängelse. Du måste även gå på polisens förhör om de kontaktar dig.

Undantag från vittnesplikt:

  • Du har rätt att vägra vittna om du är nära anhörig till den misstänkte (t.ex. syskon, förälder, barn eller sambo).
  • Vissa yrkesgrupper, som advokater, läkare och präster, har tystnadsplikt och får inte vittna om det som sagts i förtroende.

Hur går ett polisförhör till med barn​

Om den som ska förhöras är ett barn (under 18 år) gäller särskilda regler:

  • Barn under 15 år får bara höras om det finns särskilda skäl.
  • En särskild företrädare eller en vårdnadshavare kan ha rätt att närvara.
  • Förhör med barn sker ofta i särskilt anpassade rum och leds av utbildade barnförhörsledare.
  • Barn har samma rätt till en advokat om de är misstänkta för brott.

Får man ljuga i ett polisförhör?

Som huvudregel är det inte ett brott att ljuga under ett polisförhör om du själv är misstänkt för brott. Du har ingen skyldighet att tala sanning och kan välja att tiga eller ge en egen version av händelsen.

Däremot är det olagligt att ljuga om någon annan i ett sätt som påverkar en brottsutredning. Om du falskt anklagar en oskyldig person, fabricerar bevis eller förnekar omständigheter som skulle ha lett till en mildare bedömning, kan det utgöra falsk tillvitelse (15 kap. 7 § Brottsbalken).

Falsk tillvitelse kan leda till:

  • Böter eller fängelse i högst 6 månader (ringa fall).
  • Upp till 2 års fängelse vid allvarligare fall.

Vittnen har dock sanningsplikt och får aldrig ljuga – det kan leda till mened, vilket är ett allvarligt brott med stränga straff.

Ska du på förhör? – Hitta en advokat via Lexpoint.se

När du behöver en advokat ser Lexpoint.se till att du kopplas samman med någon de själva känner, har personlig erfarenhet av eller som rekommenderats av åtalade och försvarsadvokater de har kontakt med.

Bild av Rättsmaskinen

Rättsmaskinen

info@rattsmaskinen.se
Skaffa en försvarsadvokat på Lexpoint.se

Följ ämnen i artikeln

Relaterat