Allt om misstankeregister

Dela-ikon Dela artikeln

Misstankeregistret är en databas där personer registreras när de är skäligen misstänkta för brott. Det gäller även personer som begärts utlämnade eller överlämnade för brott. Endast personer över 15 år kan finnas med i registret.

Registret innehåller bland annat namn, adress och information om brottet som misstanken gäller. Det är polisen som ansvarar för registret, men hela rättsväsendet – inklusive åklagare, Skatteverket, Säkerhetspolisen, Tullverket och Kustbevakningen – har tillgång till det. Syftet är att samordna förundersökningar, förebygga och utreda brott.

Vem kan begära utdrag ur misstankeregistret?

Du har endast rätt att begära ut uppgifter om dig själv från misstankeregistret i vissa specifika fall, exempelvis vid arbete på HVB-hem eller familjehem som tar emot barn. Utdraget innehåller dock endast begränsad information.

Lagen som styr misstankeregistret

Han­teringen av uppgifter i misstankeregistret regleras av lagen (1998:621) om misstankeregistret, som styr hur polisen och andra myndigheter får använda informationen.

Misstankeregistret används också vid vissa tillstånds- och lämplighetsprövningar, exempelvis i ärenden där det krävs en bakgrundskontroll innan en person får ett specifikt jobb eller tillstånd.

Behöver du en advokat?

När du behöver en advokat ser Lexpoint.se till att du kopplas samman med någon de själva känner, har personlig erfarenhet av eller som rekommenderats av åtalade och försvarsadvokater de har kontakt med.

Bild av Rättsmaskinen

Rättsmaskinen

info@rattsmaskinen.se
Skaffa en försvarsadvokat på Lexpoint.se

Följ ämnen i artikeln

Relaterat